Antonius Joannes Dagelet is mijn betovergrootvader. Hij wordt geboren op 7 september 1872 in Groningen als het tweede kind van Hermannus Fredericus Franciscus Dagelet en Anna Christina de Jong.
Op 3 mei 1896 treedt Antonius Joannes in Groningen in het huwelijk met Grietje Maria Henstra. Grietje Maria is geboren in Groningen op 12 oktober 1874 als dochter van Derk Henstra en Engeltje Lagendijk. Antonius Joannes en Grietje Maria gaan in Amsterdam wonen. Daar wordt in 1898 hun oudste kind geboren, mijn overgrootvader Willem Dirk. Eind december 1899 wordt het gezin uitgebreid met dochter Johanna Christina. Zij overlijdt echter in december 1900 net geen jaar oud.
Gezinskaart Antonius Joannes en Grietje Maria Amsterdam (Stadsarchief Amsterdam)
Op de eerste dag van december 1901 wordt zoon Herman Fredericus Franciscus geboren. Herman Fredericus Franciscus legt in 1934 zijn kloostergeloften af en gaat dan als broeder Rafael door het leven. Hij overlijdt in 1976. In november 1902 komt zoon Bastiaan Johannes ter wereld en het jaar erop dochter Engelina. Eind januari 1905 wordt Johannes Antonius geboren.
In mei 1906 verhuist het gezin naar Maastricht. Daar komt in 1908 zoon Johan Christiaan Nicolaas ter wereld. Het jaar erop wordt er wederom een zoon geboren, Antonius Johannes. Een maand na zijn geboorte overlijdt Johan Christiaan Nicolaas op 1-jarige leeftijd. De drie jongste kinderen worden ook in Maastricht geboren: Cornelis Hendrikus in 1912, Maria Margaretha Julia in 1914 en Cornelia Johanna in 1915. Na de geboorte van Cornelia Johanna verhuist het gezin naar Groningen waar Cornelia Johanna in 1918 overlijdt.
Antonius Johannes is kleermaker van beroep. Helaas gaan niet altijd de zaken goed want in 1904 wordt zijn faillissement uitgesproken. Overigens wordt die twee jaar later weer opgeheven.
faillissement Antonius Joannes 1904
Ik weet niet wanneer hij weer opnieuw begon, maar in augustus 1921 overkomt hem een ramp. Zijn bedrijf wordt verwoest door brand en wat het nog erger maakte was dat hij niet verzekerd was.
Bericht over de brand in het Dagblad van het Noorden
Het jaar erop vestigt hij zijn bedrijf niet ver van waar het oude bedrijf stond. Drie jaar later wordt dan wederom het faillissement uitgesproken. Ook daarna gaat hij gewoon door: Ik vind in de Nieuwsblad van het Noorden een advertentie waar hij personeel zoekt en in 1929 opent hij wederom een zaak in dames- en herenkleding naar maat.
Onduidelijk is wat er met de zaak gebeurde, maar in 1932 woont Antonius Joannes in elk geval met zijn vrouw en nog thuiswonende kinderen in Westerwolde. In september van dat jaar staat namelijk Jantje E. voor de rechter omdat ze in mei 1932 het raam in de keuken van de familie Dagelet heeft ingegooid. Jantje had verkering met een van de zoons van Antonius Johannes en het gerucht ging dat ze zwanger was geraakt.
Op de bewuste avond was Jantje met haar moeder naar het huis van Antonius Johannes gegaan. Ze werden echter niet binnengelaten. Jantje, haar moeder was inmiddels weer vertrokken, liep naar de achtertuin en even later was het keukenraam stuk. Volgens Antonius Johannes, die getuige bij de rechtszaak was, kon niemand anders dit gedaan hebben omdat niemand anders daar in de buurt was. Jantje, die niet voor de rechter was verschenen, werd veroordeeld tot een boete van 15 gulden subs 15 dagen.
Antonius Johannes overlijdt op 15 februari 1942 op 69-jarige leeftijd. Zijn weduwe Grietje Maria overleeft hem 17 jaar en overlijdt in 1959.